Ontdek Steve'z!

Heerlijk voor op het terras met vrienden of familie!

Cider

Cider is een licht alcoholische drank die wordt gemaakt van het sap van vruchten, vooral van appels maar ook van peren. Oorspronkelijk werden de appels vermalen in een cidermolen. In de cirkelvormige bak draaide een stenen molenwiel rond die de appels of peren tot pulp maalde. Nadat de pulp was uitgeperst, werd het sap vergist tot cider.

Tegenwoordig wordt het machinaal geperst.

Land van herkomst

Cider wordt gemaakt en gedronken in veel verschillende landen. De meeste cider wordt gemaakt en gedronken in het Verenigd Koninkrijk waar het met name in Zuid-Engeland populair is. Daarnaast zijn Ierland, de Franse regio’s Bretagne  en Normandië en de Spaanse regio’s Asturië en Baskenland echte ciderstreken. In Duitsland drinkt men “Apfelwein”. Polen is de grootste producent van appels in Europa, maar kent pas sinds kort een opkomst van cider. Ook in verschillende delen van Amerika is cider zeer populair. 

Nederland heeft geen traditie op het gebied van cider. Pas sinds begin eenentwintigste eeuw zijn er enkele kleine cidermakers actief.

Ciderproductie

Plukken en Persen

Vroeger werden de cidermolens aangedreven met de hand, met behulp van waterkracht of door een paard. Tegenwoordig maakt men gebruik van elektrische persmachines. Na het malen van de geplukte peren werd de pulp naar de ciderpers gebracht. Daar werd het in lagen gelegd op een stapel die ook wel bekendstaat als the cheese (de kaas).

Fermentatie

Aan het perensap wordt gist toegevoegd, die suikers in het sap omzetten in alcohol. Dit noemen we Fermentatie.

Fermentatie vindt plaats bij een temperatuur van 4-16 °C. Dit is zodat het aroma van de cider behouden word.

Cider is na drie maanden vergisting geschikt om te drinken, maar soms blijft het nog langer na rijpen.

Mengen en bottelen

Voorafgaand aan het bottelen wordt er een beetje koolzuur aan de cider toegevoegd, dit om nog een betere beleving van de cider te krijgen (geur, smaak en frisheid). Na het bottelen is de fles Steve’z perencider klaar om geschonken te worden!

© All rights reserved by Steve’z